Why is “health” spoken when someone nods?

0

Што научи науката за тоа како кивањето влијае на телото и на работата на срцето?

Постојат неколку објаснувања за потеклото на овој израз, но сите се сведуваат на истиот: кога ќе му кажете “на здравје” на некого, тоа ќе ве заштити од можна смрт, бидејќи кога заклучуваме нашето срце за момент запира.

Што навистина се случува кога кимнуваме?

Размислете за кивање како механизам за одбрана.

“Тоа е инстинктивно дејство кое има за цел да го исчисти носот од прав и честички што го отежнуваат дишењето”, вели кардиологот Кристофер Кели.

Кога иритирана мукозната мембрана, ги затвораме очите, длабоко дишеме, а мускулите на грлото со голема брзина го исфрлаат воздухот од белите дробови, така што излегува низ носот и устата, исфрлајќи се што мислиме.

Која е поврзаноста со тоа?

Митот дека срцето застанува за момент кога киваме е еден од оние кои имаат сама зрно на вистината. Тоа е она што го вели ориниларингологот Бенџамин Блер од Бостон.

Срцето се наоѓа во градите, во близина на белите дробови. Кога дишеме длабоко, што се случува во секунда пред да кимаме, можеме да предизвикаме нерв наречен вагус. Тоа е најголемиот нерв во вегетативниот нервен систем кој пренесува информации од мозокот до срцето и стомакот и обратно. Д-р Кели објаснува дека вагус испраќа сигнали, исто така, кога срцето се забавува.

“Во некои луѓе, ова длабоко вдишување непосредно пред кивање може да го активира вагусот со таква мерка што срцето кратко ќе престане да работи или го прескокнува ударот”, објаснува д-р Кели.

Но, за повеќето луѓе, срцето го задржува вообичаениот ритам на удари и кивање.

“Срцето обично има помеѓу 70 и 90 отчукувања во минута, но што ако застане? Ако срцето застане повеќе од 4 или 5 секунди, ќе ја изгубиш свеста. Ако е потребно подолго, подобро е да имаш некој близок за да ти помогне и ви обезбедиме прва помош “, рече д-р Кели.

Но, тоа нема шанса да се случи за кивање.

Крајниот заклучок е дека срцето не може да го запрете кивањето, може малку да се забави или да го прескокнете ударот, но нема причина да се грижите.

Чувајте велејќи дека “здравје” на некој кога ќе поздрав, тоа е убав и добар гест.

Share.

About Author

Communicative, cheerful, and optimistic. He loves books, music, films and stories that inspire. He wants to drink coffee, even himself. He believes in himself and in his possibilities, because he did not try - he did not succeed!

Comments are closed.